Логистика

10 / 2020 (08.12.2020)
20

През 2005 г. се роди списание ЛОГИСТИКА, едно от децата на Българска Транспортна Преса (БТП). Като всички 15-годишни и ние сме динамични и с лекота възприеме всичко ново. Новите технологии и нашият търсачески дух  са причината за бързото ни развитие. Толкова се променихме, че разглеждаме първите броеве с усмивка и умиление. Единствено мотото на нашето списание остана непроменено през годините: Точното списание, в точното време, на точното място. Вижте какво направихме за тези 15 години.

Светът на митниците и митническото деклариране е сложен и може да бъде разочароващ за някои. Затова е препоръчително търговците и превозвачите да се доверят на изпитана софтуерна платформа като TransitNet, която се предлага от СЖС България. За възможностите на тази уникална система, за това как тя може да помогне на превозвачите и търговците при очаквания Брекзит и за допълнителните услуги, които предлага, разказва Димитър Марикин, управител на СЖС България.

Базираната в Пловдив фирма Soleo Bulgaria произвежда занаятчийски шоколад, приготвен в каменна мелница по автентична семейна рецепта и технологията „bean-to-bar“. Готовата продукция се дистрибутира дo всяка точка на България, а част от нея заминава за страни по целия свят.

В брой 10 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:


15 късмета и 15 подаръка за 15 години списание ЛОГИСТИКА

Търсим „зелените“ решения във всичко - Веселин Стоянов, управител на Транспрес

В тежки времена оцеляват най-силните - Лъчезар Рубчев, управител на Gefco България и Gefco Сърбия

Българските оператори реагираха смело и адекватно на пандемията - Димитър Секулов, директор направление „Собствен транспорт“ в Дискордиа

20 години иновативни решения - Вилиян Кулев, управител на Баркод Системи България

Класацията FREIGHTTECH 2021

Кризата налага преоткриване на бъдещето - Юлиян Михов, директор бизнес развитие Централна и Източна Европа в PwC

Празничният шопинг:  дигитално изживяване в нова реалност - Йорей Абрахам: Потребителите искат повече от бърза и гъвкава доставка

Кой ще e Дядо Коледа? - Възходът на онлайн пазаруването превръща куриерите в най-чаканите доставчици на коледни подаръци

4 важни съвета за подбор на правилния WMS - Радослав Минчев, управител на STAXELOT, с ценни съвети за избора на складов софтуер

В разширената дигиталната версия  на декемврийския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още:

Изграждаме мрежа от надеждни местни доставчици - Габриел Станчу, управител на Alstom за Румъния, България и Молдова

Нестандартни стартъп идеи са основата за успешни бизнеси - Представители на успешни компании влизат в ролята на ментори в Тийноватор

Спринт във веригите на доставки - Nike е сред пионерите във въвеждането на аутсорсинг практики

Dacia Spring Electric идва и с карго версия

09 / 2020 (02.11.2020)
19

Четете в броя:
* Осмата логистична бизнес конференция се превърна в най-голямото бизнес събитие от март месец насам. Тя протече под мотото „Най-ценно е това, което създава стойност!“
* За първата годишнина от присъствието на Raben Group на българския пазар в интервю за сп. Логистика с Николай Стоянов.
* Фирма за монтаж и производство на машини Инокс в Разград регистрира през последните години двуцифрени ръстове в приходите.
* Как да подготвим склада за е-търговия.
* и още...

Осмата логистична бизнес конференция се превърна в най-голямото бизнес събитие от март месец насам. Тя протече под мотото „Най-ценно е това, което създава стойност!“ Логистичното събитие на годината се проведе на 27 октомври в София Ивент Център (SEC) при строги мерки за сигурност на хората в залата. В реално време конференцията беше излъчвана и за онлайн участниците, които я проследиха от своите офиси и домове. Вижте как нейните лекторите видяха бъдещето на логистичния бранш!

„Достигнахме до нови клиенти и партньори, създадохме нови международни връзки и постигнахме качествени резултати. Така накратко мога да определя първата годишнина от присъствието на Raben Group на българския пазар“, казва в интервю за сп. Логистика Николай Стоянов, управляващ директор на Рабен Логистикс България.

През 2014 г. Радомир Рашков оставя перспективната си работа в Обединеното кралство и се връща в България да помогне на баща си да възроди позакъсалата тогава фирма за монтаж и производство на машини Инокс, Разград. Следват години на бурно развитие на предприятието, като през последните години то регистрира двуцифрени ръстове в приходите.

 

В брой 9 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

 

FROTCOM – интелигентно управление на автомобилния парк

Претоварващи машини за пристанища Fuchs

RX 60-35/50 пише нова глава в историята на електрокарите - Новата машина на STILL не отстъпва на мотокарите в клас от 3,5 до 5 тона

Как да подготвим склада за е-търговия - Повече пространство и скорост с модулни фулфилмънт решения

Складовете са логистичните крепости на дистрибутора - Фирма Възраждане-Касис отвори вратите на нова база в Ловеч

 

В разширената дигиталната версия на ноемврийския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още:

 

Как Sport Depot се подготвя за Черния петък

Как в Ardes ще издържат търговския и логистичния стрес тест

Университетите трябва да дават кураж за стартиране на собствен бизнес

Възход за едни и тежки времена за други спедитори

Тухла по тухла Lego построи перфектна логистична верига

Петтонен Ford Transit

Събития, Книги

08 / 2020 (01.10.2020)
18

Четете в броя: 

* Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, в интервю за сп. Логистика.

* Логикорп е нов център за морски и пристанищни услуги на Юнимастърс.

* Уърлд Транспорт Оувърсийз (WTO) с нова корпоративна идентичност.

* и още...

Всичко, което е свързано с движението на кораба, вече е на електронен носител, а сега целта ни е да постигнем това и по отношение на товарите. Това казва Ангел Забуртов, генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в интервю за сп. Логистика. Той споделя стратегиите, проектите и визията за развитието на българските пристанища.

Логикорп е нов център за морски и пристанищни услуги, чрез който Юнимастърс издига обслужването на контейнеризираните товари през пристанище Варна-запад на качествено ново ниво. Центърът се намира в Индустриална зона Юг на Девня и е разположен в непосредствена близост до входа на пристанищния контейнерен терминал.

От 1 август 2020 г. Уърлд Транспорт Оувърсийз (WTO) има променена корпоративна идентичност с ново лого. Това е част от еволюцията на бранда през последните почти 20 години и съвпада с неговата „Визия 2030“ за присъствие на важните логистични пазари в света със собствени представителства до края на десетилетието.

 

В брой 8 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

 

Eurapid става зелен - DHL Freight разширява покритието на  Eurapid

БПД Варна – мащаб, иновации и професионално управление

Растеж на бързи обороти - В  Ховаг –  Търговище екипът използва швейцарски добри практики и  ноу-хау

Технологичната трансформация на спедиторския бизнес

За да продаваш добре, трябва да имаш добър вътрешен диалог - Мартин Попов, управителна  дигитална агенция Interactive Share

Търси се: нов механизъм за финансиране на висшето образование

Eco-friendly опаковка от бъдещето

Бързи доставки под земята във Великобритания

Нови машини от STILL вдигат оборота в склада

Новите електрически ванове на Opel – Vivaro-e и Zafira-e

Събития, книги

 

В разширената дигиталната версия  на октомврийския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още следните материали:

Топ 20 на производителите на автоматизирани системи за складиране

Хуманоиден робот в склада на Ocado

07 / 2020 (01.09.2020)
17
Четете в броя:
 * За нас няма невъзможни неща в професията, стига да решим в коя ниша ще влезем - смята Николай Божилов, създателят на Юнимастърс, която тази година празнува 30 години от основаването си. 
* Кой има шанс да бъде финансиран по Механизма за справедлив преход и Плана за възстановяване на ЕС?
* АРИЕТЕ Логистикс произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия за международните пазари.
* и още...

За нас няма невъзможни неща в професията, стига да решим в коя ниша ще влезем. Така смята Николай Божилов, създателят на Юнимастърс, която тази година празнува 30 години от основаването си. Той е визионер и според него в следващите години ще имаме по-малка, но много по-модерна и по-екологична световна икономика: "Ще се опитаме да направим много повече неща с по-малко ресурси, а това неминуемо ще стимулира креативността и новаторското ни мислене."

Кой има шанс да бъде финансиран по Механизма за справедлив преход и Плана за възстановяване на ЕС? По какви проекти ще се дава европейско финансиране в сектора на транспорта и логистиката? Каква е ролята и помощта, която може да окаже на фирмите Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) при кандидатстване по европроектите? По тези и други въпроси за финансиране по новите евопрограми разговаряме с Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ с ресор "Транспорт и транспортна политика".

АРИЕТЕ Логистикс е българска фирма, част от международната ARIETE Group, и от шест години работи успешно на българския и международните пазари. Фирмата произвежда електронни и мехатронни компоненти за автомобилната индустрия. Повече за нея разказва Богдан Кабасанов, мениджър логистика в дружеството.

Към Индустрия 4.0 с превключване на швейцарски режим

България има всички предпоставки да се превърне в технологичен хъб на Европа - Владимир Данаилов, изпълнителен директор и член на УС на Фонда на фондовете

Застрахователните събития: много и най-различни - Катя Вакова, директор на дирекция Транспортно и морско застраховане в ЗАД БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП

Store IT управлява склада на приемлива цена - Д-р инж. Красимир Димитров, управител на ИФД Инженеринг ООД

Как се подготвят повече поръчки в кратки срокове - STAMH с уникален проект за дистрибуционния център на ФЬОНИКС Фарма

Здрави машини на добра цена - Карите BAOLI гарантират надеждно и ефективно управление на стоките

Събития, книги

 

В разширената дигиталната версия  на септемврийския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още 28 страници:

 

Логистиката движи пазара на индустриални имоти

В условията на криза е важно да съхраниш екипа и да оптимизираш процесите

Складовата база е сърцето на всяка търговска фирма

Пътна карта за обратна логистика

Студентски делници в гореща точка на логистичната карта

10 технологии за трансформация на складовите операции

Седем победители на IFOY 2020

Топ 20 на производителите на складови машини

Стрес тестовете за логистиката на трети страни

Гамата на Ford Transit с версии Active и Trail

06 / 2020 (01.07.2020)
16

Какви са предимствата на оригиналните палети EPAL и как те могат да ви излязат по-евтини от обикновените скари?

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) подготвя необходимите документи за въвеждането на електронни товарителници (е-CMR).

Как пандемията промени приоритетите на Българската агенция за инвестиции (БАИ). 

Оригиналните продукти изискват майсторски решения - Братя Чичеклиеви разчитат на конструкторския екип и бързото изпълнение

E-Crane: кранове с подвижна противотежест

Пет подхода за дигитализиране на логистиката

FreightTech компаниите в логистиката на автомобилните превози в Европа

В разширената дигиталната версия на юлския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още:

Как да намалим последствията от Пакет Мобилност

През 2021 г. Орбико ще се премести в нов модерен център за дистрибуция

Цветните композиции в логистиката - Компанията Тракийско цвете-2002 доставя цветя от Европа, Азия, Африка и Южна Америка

Поколението Z и новите бизнес модели са голямо предизвикателство - Доц. д-р инж. Христо Спасов, зам.-ректор по учебна дейност и академичен състав в УТХ - Пловдив

Топ 10 на линейните контейнерни оператори

Код: целенасоченост, трансформация и дигитализация

Стокхолм 2040: Интелигентен град - интелигентен порт

Новият Volkswagen Caddy

Събития, книги

05 / 2020 (01.06.2020)
15

ОЙРОШПЕД навършва 30 дълги и ползотворни години  - разговор с основателя на компанията Стоян Стоянов.

Кои вериги на доставки се счупиха най-бързо? - разговор с д-р Иван Петров.

МАНДРА ООД изнася нетрадиционни млечни продукти за ЕС - разговор с Иван Глухаров.
 

.Новият брой на сп. ЛОГИСТИКА – бр. 5 / юни 2020

През юни 2020 г. една от водещите български спедиторски и логистични фирми ОЙРОШПЕД навършва 30 дълги и ползотворни години. За изминатия път, за принципите, за успехите и спадовете, за вдъхновението и опита разговаряме с основателя на компанията Стоян Стоянов.

Кои вериги на доставки се счупиха най-бързо? Готова ли е Европа да инвестира достатъчно средства в необходимата инфраструктура за интермодални превози? Потърсихме за отговор на въпроси, които вълнуват спедиторите, д-р Иван Петров, управител на Транс Експрес, зам.-председател на УС на НСБС.

Иван Глухаров учи магистратура в Швейцария и се завръща в България, за да работи в мандра. С негова помощ фирмата МАНДРА ООД освен, че успешно е наложила своите марки на българския пазар, вече изнася нетрадиционни млечни продукти за ЕС.

 

В брой 5 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

 

Познаваме логистичните процеси в детайли - Христо Близнаков, собственик и управляващ мениджър на СТАД

Когато позабравените дезинфектанти взривиха пазара - Сканклийн наема складови площи и инвестира в автопарк

Трудните задачи изискват иновативни инженерни решения

Утрешният ден – най-доброто от двата свята - Внезапно спиране в глобализирания свят досега не се е случвало, бързото изправяне ще спаси икономиката от усложнения

Австрийско ноу-хау и доставки от шест континента - ЙАФ България инвестира 1,3 млн. лв. в разши-рение на производството и складовите площи

Виртуален град и умна индустрия моделират транспорта - Институтът GATE има амбицията да се превърне в дигитален хъб за Big Data и AI

Квантовите технологии – нов хоризонт за иновации в бизнеса

Надеждните полични стелажи Longspan на Dexion

Топ 10 на най-големите железопътни мрежи в света

Тест: Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI2x2

Събития, книги

04 / 2020 (30.04.2020)
14

Какво отговори Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на въпросите, които му зададе сп. Логистика за пандемичната криза и икономическите последствия от нея.

Наталия Иванова, директор Верига на доставки в Алкомет, споделя за опита в управлението на веригата на доставки по време на пандемията, предизвикана от коронавируса.

Колаборативният робот (кобот) Animoto се приема много добре от първите клиенти на българската фирма Гига Аутомата.

Как се доставят охладени храни в условията на пандемия - Експрес Дистрибюшън достига до над 650 магазина и хорека обекти

Съвременни системи и решения A-Ward

Freighttech компаниите и преимуществата на търговското финансиране в условията на COVID-19

Мобилните стелажи пестят място и средства - STAMH с ефективни решения за оптимизация на складовото пространство

В разширената дигитална версия на майския брой на списание ЛОГИСТИКА можете да прочетете още:

Черен лебед носи нови нива на бизнес общуване

Как се учи логистика онлайн

Фабрика Витанеа събира науката и новитетехнологии

Пристанище Монреал преминава от физическакъм дигитална инфраструктура

Спринт на пазара на уредите за спортуване

03 / 2020 (02.04.2020)
13

Мениджърът на карго-партнер България Димчо Димчев за новия им проект.

Евродепутатът Андрей Новаков пред списание ЛОГИСТИКА.

Kaufland IT HUB Bulgaria е вторият по големина технологичен екип от международната група.

Гостувахме на мениджъра на карго-партнер България - Димчо Димчев, за да се запознаем с новия им проект – директна жп линия в логистичния комплекс близо до софийското летище. Наред с актуални предизвикателства пред логистиката в глобален и местен мащаб обсъдихме и „трудните“ за логистиката теми – пандемията, подборът на кадри, мотивацията на персонала и работата с младите хора.

Андрей Новаков е евродепутат с много каузи. Пред списание ЛОГИСТИКА той говори с емоция за участието си в преговорите за формиране на европейския бюджет, за транспортна политика на ЕС, бори се срещу двойните стандарти в ЕС.

Kaufland IT HUB Bulgaria е дом на втория по големина технологичен екип от международната група Schwarz. Екипът в България предоставя различни дигитални решения и подкрепя технологичните нужди на цялата група - от съществуващи продукти до разработването на напълно нови.

В брой 3 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

Иновациите са усъвършенствани добри практики - Вали Компютърс доставя над 10 000 продукта – от компютърни компоненти до дрон с камера

Коронавирусът и законите - Какви права и задължения има превозвачът в ситуация на извънредни мерки?

Логистиката и безпрецедентното увеличаване на доставките - Натали Собър, пазарен анализатор в Arcadis, обяснява защо има нужда от повече сътрудничество в динамичната дигитална ера

Кутия за доставки спасява пакети във Великобритания - Британски стартъп иска да реши проблема с пропуснатите доставки у дома

Първият дигитален мотокар в света е Linde

Рийчстакерите на SANY вече и в България

Автономният автовлак TractEasy на EasyMile

Складиращият робот C200 на Geek+

Автономният стакер Courier 3030 на Raymond

etaLINK 3000 зарежда машините безконтактно

Celluveyor подрежда пратките от конвейера

inventAIRy X: инвентаризация с дрон и AGV

ForkOn, който управлява машините

Събития, книги

02 / 2020 (06.03.2020)
12

С Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric, разговаряме за човешкия и изкуствения интелект, за промяната, правилата и предизвикателствата. 

За необятните възможности на онлайн търговията с бързооборотни стоки разговаряме с Иван Александров, основател на eBag.

Как се прави бърза логистика с много поръчки и малък екип? По тази тема разговаряме със специалистите от Хидростаб.


С Радослав Кошков, регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово разговаряме за човешкия и изкуствения интелект, за промяната, правилата и предизвикателствата. „Трансформацията, която направихме - от чисто продуктова фирма, която произвежда електро продукти и продукти за автоматизация към свързани системи с дигиталните технологии - е непрекъснат процес, защото излизат все нови и нови технологии“, споделя той.

За необятните възможности на онлайн търговията с бързооборотни стоки, за особеностите на този бизнес, за ролята на софтуера и бързите доставки разговаряме с Иван Александров, основател и изпълнителен директор на eBag - първият у нас онлайн магазин за бързооборотни стоки.

Как се прави бърза логистика с много поръчки и малък екип? По тази тема разговаряме със специалистите от Хидростаб, вносител и дистрибутор на компоненти и системи за водопровод и напояване.

 

В брой 2 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

 

Логистични предсказания 2020: екстремни ситуации и нови дестинации - Какво ще се превърне в основен приоритет и какво ще остане на заден план

Бизнесът на дигиталните спедитори вече заема 20-о място в световната ранг листа на 3PL компаниите

Fuchs MHL334F – надежден и практичен

Английските логистици и Брекзит - Елизабет де Жон, директор по политиките на FTA, разказва за рисковете, очакванията и промените в логистичния бранш на Острова

Как изглежда дигиталното работно място на бъдещето - Гъвкави графици, електронни документи и AI са част от тенденциите

Компаниите изграждат работодателски марки - Над 50 изложители се включиха в HR Industry

Доставките на плодове  и зеленчуци – бързина  и комфортно пътуване - Fruit Logistica представя картина на иновациите, продуктите  и развитието на услугите във всяка точка от веригата за доставки

IMO с големи планове за управление на моретата - Международната организация иска да подобри начина,  по който се използват морските ресурси

Пристанище Хамбург с поглед отвъд мегакорабите - Германското пристанище ще се разраства и на сушата

COVID-19 блокира веригите на доставки - Коронавирусът ще намали с над 6 млн. TEU оборота на контейнерните товари в китайските пристанища

Смела визия за бъдещето - Контролните кули са дигитални системи, които прехващат данни от различни източници и ги събират в една база

Мотокарите CAT – производителност и дълготрайност

HANNOVER MESSE 2020: роботи и зелена енергия

IFOY – поглед в логистиката на бъдещето

RX 60 на Still поставя нови стандарти

Електрокарът с вградена батерия Hyster J60XNL

Маневреният нископовдигач Combi-CS  на Combilift

ESR 1000 на Crown сваля бързо товарите

Компактният стакер ERC 216zi на Jungheinrich

Многопосочната Combi-CBE на Combilift

Хибридният рийчстакер  SRSC45H9A на Sany

Locator на Bosch помага на машините да виждат

Облакът ProGlove  подобрява логистичните процеси

Скокът на лъва - MAN обнови цялата си гама камиони

Събития, книги

01 / 2020 (31.01.2020)
11

Мениджърите на SEG (Ѕресіаl Еvеntѕ Grоuр) за предизвикателствата в техния бизнес.

Смарт Органик за бизнеса с вегански биопродукти и неговата логистика.

Полската група AmRest за управлението и логистиката на KFC и Burger King в България.

Невена и Калоян Тодорови са мениджъри, които са успели така да разделят управленските дейности в SEG (Ѕресіаl Еvеntѕ Grоuр), че всеки да развива фирмата и да е щастлив от това, което прави. Вижте какво споделиха те пред сп. Логистика за предизвикателствата в техния бизнес!

Един от най-бързо разрастващите се пазари в света е на веганските биопродукти, а Смарт Органик е българска фирма, която се изявява на него. Повече за тайните на този специфичен бизнес и неговата логистика разказва Яни Драгов, собственик и управител на компанията.

Какви са тайните в управлението и логистиката на 8 KFC и 2 Burger King ресторанта за бързо хранене в България? За тях споделят от полската група AmRest, която управлява обектите.

 

В брой 1 / 2020 на сп. ЛОГИСТИКА може да прочетете още:

 

2020: Нови пазари и битка за последната миля - ЛОГИСТИКА попита: В какво ще вложите времето и възможностите на екипа си през 2020 г.?

Тол системата и измамното ценово затишие - Независимо че таксите намаляха, стоките ще увеличат цените си

2 в 1 с решението на Frotcom - Платформата предлага ефективно управление на автомобилен парк и лесно деклариране на тол в България

Добрата логистика започва  с добра комуникация - Лонгруи Циу, генерален мениджър на Huawei за България и Северна Македония

Глад за логистика в Узбекистан - Страната дава сериозни стимули на инвеститорите и има изобилие от работна ръка

Пристанище Лос Анджелис - високи обеми на висока скорост - Американският порт инвестира милиони, за да подобри обслужването си

Индустриални зони се строят там, където има кадри - В България милениумите са 1,6 милиона, а няколко града привличат висококвалифицираната работна ръка

Курсанти с две бакалавърски степени - Полковник Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново

Работници от запаса - Нови форми на заетост изместват 8-часовия работен ден

Туристи се превръщат в куриери - PiggyBee използва туристи като логистични доставчици

Пластмасата – кошмар  или възможности за печалби - Задържането на материалите в икономиката  колкото се може по-дълго носи висока добавена стойност

Умното производство  не зависи само от високите технологии - Стартъпите са издръжливи, но корпорациите използват ресурси,  за които малките фирми могат само да мечтаят.

IFOY AWARD 2020:  Все по-иновативни участници

STILL залага на автоматизацията

Новите Renault Master и Renault Trafic

Събития, книги

0 - МЕНИДЖЪРИ 2019 / 2020 (15.01.2020)
45

Най-интересното от рубриката „Мениджмънт“ на списание ЛОГИСТИКА през 2019 г.

Изданието е достъпно само за годишни абонати на сп. КАМИОНИ за 2020 г.

Интервютата от рубриката „Мениджмънт“ на списание ЛОГИСТИКА през 2019 г.

Начало